ÅMÅLS RIDKLUBB så började det…

____________________________________________________________________________________________________

1970 var året då allt började och platsen var Finserud 2 km väster om Åmål.

Några duktiga och entusiastiska ungdomar övertalade lantbrukare Arvid Jonasson att tillåta dem att rigga upp en provisorisk ridbana på en av hans ängar.

Sedan lånade vänliga personer ut sina hästar så att man kunde bedriva den första lektionsverksamheten. Vid denna tid hölls det endast lektioner 1 dag i veckan och hästarna fick transporteras eller ridas fram och tillbaka. Ganska snart märktes att intresset för ridning var mer än stort. Arvid Jonasson lät då tjurarna han hade stryka på foten för hästarna och byggde om ladugården till stall för 10 hästar.

Man lånade de hästar som stod uppstallade och bedrev ridlektioner 5 dagar i veckan, helt och hållet i privat regi med hjälp av intresserade föräldrar och ungdomar. Det tog inte lång tid innan en ordentlig ridbana med grus och rejält staket med belysning stod klar och att ”hästfolk” är ett tåligt släkte blev bevisat.

Under flera år red eleverna utomhus i ur och skur. Man lyckades ordna en liten klubbstuga att värma sig i men fick hålla tillgodo med ett utedass!!! Men lyckan blev naturligtvis stor när den gamla fabriken vid Finserud slog igen och klubben fick överta lokalerna med toaletter och kontor, samt att man kunde ordna en liten inomhusmanege. Inte så stor, men nu kunde man ha tak över huvudet och värme vintertid. Dessutom fick man plats att bygga ett stall med 8 platser.

I samma veva togs driften över av en styrelse. Strax därpå köptes den första egna lektionshästen. Tyvärr tog det lilla ridhuset ut sin rätt på hästarna som fick problem med hältor och även hosta på grund av den dåliga ventilationen.

Tack vare driftiga personer i styrelsen och stor satsning av Åmåls Kommun stod ett nytt ridhus klart hösten 1983. I det gamla ridhuset byggdes en första klassens stall med en ordentlig fläktanordning, ljust och högt i tak med stort utrymme.

Ingen tvekan om att hästarna trivdes. Sedan ridhuset byggdes har verksamheten utvidgats år för år, hästar och personal har kommit och gått men stallet med övriga utrymmen har bestått tills nu då kommunen återigen har gjort en storsatsning på klubben. Denna gång för att rusta upp kontor, samlingsrum och sadelkammare och för att bygga omklädningsrum med dusch, något som hästmänniskorna har fått klara sig utan, men som är en självklarhet med tanke på allergiker m fl. Kommunens satsning har blivit en sporre för medlemmarna att fortsätta bedriva verksamheten som bl. a. består av rid- och teorilektioner, kurser och tävlingar.

Handikappridningen har utvecklats mycket under senare år och nu var det aktuellt för några av medlemmarna att komma ut och tävla. Vid detta tillfälle hade klubben 12 egna hästar och 5 inhyrda. Klubben har 1 anställd ridinstruktör, 1 kanslist och 1 stallskötare och 2 st som har inskolningsplats i stallet. 150 elever rider varje vecka och medlemsantalet är drygt 250 personer. Året var 1983?

Uppdaterad: 2015-01-12 17:30