Viktigt om smittor!

18 FEB 2019 21:45
Uppdaterad. Med tanke på det aktuella läget kring smittsamma sjukdomar ber vi alla att vara extra vaksamma och extra noggranna med hygienen om ni rör er mellan olika stallar.
  • Uppdaterad: 18 FEB 2019 21:45

I nuläget finns inga misstankar om smittsam sjukdom vid ÅRK och det tagna provet vid grannstallet visade negativt svar. Misstanken där idag är inte att det handlar om smittsamma sjukdomar som kvarka, virusabort (EHV-1), hästinfluensa eller falsk kvarka. Men säker kan ingen vara förrän provsvaret har kommit.

I övrigt följer vi smittläget i vårt område noga för att snabbt kunna vidta eventuella åtgärder om läget förändras.

Men för att minska risken för spridning av smitta och att hästar ska bli sjuka är det bra om alla tar ansvar och tänker på följande:

• Att tempa sina hästar dagligen.
  • Att stanna hemma/inte släppa in utomstående hästar i stallet vid minsta tecken på exempelvis feber, näsflöde, hosta eller svullna ben.
  • Att under en tid kanske helt undvika att besöka andra anläggningar.
  • Att hålla god handhygien och att byta kläder och byta/rengöra skor om du rör dig mellan olika stallar.
  • Att undvika kontakt med andras hästar.

Ridskolans elever uppmanar vi att också vara noga med hygienen och byta kläder/skor ifall man rör sig mellan olika stallar. Berätta för Charles eller den instruktör du rider för om du varit i stall med sjuka hästar.

Inga utomstående hästar tillåts heller komma in i ÅRK:s stall.

Vi önskar att alla tänker på och respekterar dessa råd. Det inte minst mot bakgrund då ÅRK tidigare drabbats av EHV-1 i den neurologiska formen. Sjukdomen drabbade klubben hårt då man bland annat miste flera hästar.
Vill du själv kunna följa smittoläget finns info på den gemensamma plattformen Smittinfo

Charles Jonsson
verksamhetschef ÅRK